Inleiding
Patiënten met gecompliceerde beenbreuken komen met een hoop moeilijkheden in aanraking. Zo zijn er verschillende verrichtingen die u niet meer kan doen. Sommige zijn voor de hand liggend, maar over andere had u misschien nog niet nagedacht. Hieronder een overzicht van agemene dagelijkse levensverrichtingen om u een beter inzicht te geven in wat u straks niet of minder goed kan doen. Zo bent u goed voorbereid en kan u ervoor zorgen dat de revalidatie spoedig verloopt.
Algemene dagelijkse levensverrichtingen
Wanneer uw been in het gips zit zijn er verschillende dagelijkse verrichtingen die u niet meer of nauwelijks kunt doen. Sporten zal bijvoorbeeld niet meer gaan. Ook uw sociale contacten kunnen afnemen, dit komt omdat uw minder mobiel zult zijn en daardoor moeilijker kunt verplaatsen. Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar waarmee u makkelijker zelfstandig kunt verplaatsen.
Verder zult u de meeste algemene dagelijkse levensverrichtingen thuis niet kunnen uitvoeren. U kunt uzelf niet meer of niet goed aankleden, wassen, douchen en zelfstandig naar het toilet gaan. Ook zal het moeilijk zijn om dagelijkse handelingen zoals eten koken en het huishouden uit te voeren. Traplopen zal u ook niet kunnen, het is handig om zoveel mogelijk meubels naar de begane grond te verplaatsen.
Verrichtingen zoals werken en naar school gaan zullen een stuk moeilijker worden. Het ligt eraan wat voor werk u doet, maar de meeste beroepen zullen niet meer uitgevoerd kunnen worden. Kortom, er zijn een heleboel dingen waarmee u rekening moet houden.
(Wat zijn algemene dagelijkse levensverrichtingen?, 2015)
Patiënt
Als u ontslagen wordt uit het ziekenhuis na een opname van een gecompliceerde beenbreuk heeft u thuiszorg nodig en de geschikte middelen om uw herstel zo spoedig mogelijk te laten verlopen.
Zodra bekend is dat u ontslagen wordt uit het ziekenhuis en u thuiszorg nodig heeft, komt de verpleegkundige van de afdeling met u bespreken welke zorg u nodig heeft en bij welke thuiszorgorganisatie u het beste terecht kan. Zodra dat bekend is zorgt de verpleegkundige ervoor dat u terecht kan bij de thuiszorgorganisatie. De wijkverpleegkundige zal bij u langs komen om te kijken wat uw wensen en behoeften zijn.
Als patiënt moet u een aantal dingen regelen voordat u recht heeft op zorg. Als u bijvoorbeeld thuiszorg nodig heeft of andere hulpmiddelen moet u dit aangeven bij het ziekenhuis waar u zich in bevind. Het ziekenhuis verwijst u door naar de wijkverpleging. Het kan zijn dat de wijkverpleging u adviseert om Wmo aan te vragen. Als dit het geval is, kunt u dit het beste zo snel mogelijk aanvragen omdat het verwerken van de aanvraag enkele dagen kan duren. Bent u mantelverzorger? Dan wordt aangeraden om te kijken of andere mantelzorgers in de buurt voor uw naaste kunnen zorgen. Als dat niet het geval is kunt u voor uw naaste Wmo aanvragen.
(Amphia ziekenhuis,2015)
Zorgverzekering
De zorgverzekering zorgt ervoor dat als u iets overkomt de kosten niet allemaal voor uw rekening zijn. De zorgverzekering houdt bij waar u behandelt bent en hoeveel dit gekost heeft. Als u over uw eigen risico heen bent en u een basispakket heeft worden de kosten gedekt van bijvoorbeeld, de ambulance rit, behandeling door gespecialiseerde arts, ziekenhuisverblijf en bepaalde medicatie.
Nadat u uit het ziekenhuis ontslagen bent kunnen er kosten in rekening worden gebracht door de zorgverzekering, sommige hulpmiddelen voor uw revalidatie worden namelijk niet vergoed. Dit verschilt wel per zorgverzekeringsmaatschappij, u wordt daarom geadviseerd om dit na te vragen bij uw zorgverzekeraar.
Voor een overzicht van alle zorgverzekeringen kunt u de hieronder vermelde link gebruiken: http://www.zorgkiezer.nl/basisverzekering/sorteer/premie/volgorde/asc/verzekeraar/alle/eigenrisico/375/premie/maand/vrijekeuze/alle
(Independer,2015)
Gemeente
De gemeente zorgt ervoor dat u recht heeft op thuiszorg of mantelzorg. Bij het regelen van uw thuiszorg of mantelzorg komt u uiteindelijk terecht bij de gemeente. Bij de gemeente moet u bijvoorbeeld Wmo aanvragen. Ook kan het zijn dat de gemeente een wijkverpleger voor u aanwijst. Het kan voorkomen dat bepaalde hulpmiddelen bij de gemeente aangevraagd moeten worden, zoals een scootmobiel. Voor de website van de gemeente breda klik op de volgende link: www.breda.nl
(Gemeente Breda,2015)
Overheid
De rol van de overheid is het bewaken van de toegankelijkheid, bewaken van kwaliteit, bevorderen van concurrentie en tegengaan van risicoselectie. Het bewaken van toegankelijkheid heeft de overheid toegepast door de acceptatieplicht voor verzekeraars in te voeren, hierdoor zorgt de overheid ervoor dat er geen risicoselectie meer is. Hierdoor wordt de kans op onverzekerde kleiner. De overheid zorgt voor bewaking van kwaliteit door minimumeisen te stellen aan de zorgaanbieders en te verplichten informatie vrij te geven over hun prestaties. De overheid zorgt ervoor dat er constant concurrentie is tussen ziekenhuizen waardoor mensen meer geprikkeld worden om de goedkoopste of de beste zorgaanbieder te kiezen. De overheid houdt zorgaanbieders constant in de gaten zodat u de juiste zorg ontvangt.
(NEVI,2015)

